Wat is artrose?
Artrose is een aandoening, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen afneemt en klachten kunnen ontstaan. In de volksmond ook wel bekend als slijtage.
Hoe vaak het voorkomt
In Nederland hebben bijna 1,5 miljoen mensen last van artrose. Artrose komt het vaakst voor in de knie en heup.
De gevolgen
Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden waar kraakbeen overheen zit. Kraakbeen is belangrijk, omdat het schokken opvangt. Kraakbeen zorgt er mede voor dat een gewricht soepel kan bewegen. Bij artrose neemt o.a. de kwaliteit van het kraakbeen af en wordt het dunner. Wanneer deze beschermlaag beschadigd raakt kan dit ervoor zorgen dat de belastbaarheid in het gewricht afneemt. Dit merk je voornamelijk als dagelijkse activiteiten moeizamer gaan. Zo zal bij artrose van de knie of heup, deze stijver aanvoelen bij bewegen. Je zult mogelijk startklachten ervaren na een tijdlang gezeten, gestaan of gelegen te hebben en opstaan gaat moeizamer of is pijnlijk.
Werking kraakbeen
Wanneer er druk gezet wordt op een gewricht verandert de vorm van kraakbeen. Denk hierbij aan een spons. Als er druk op komt verplaatst de vloeistof zich naar plekken waar minder druk is. Als een spons ‘ontspant’, kan deze weer water opnemen. Dit gebeurt ook in het kraakbeen. Bij belasting geeft het kraakbeen vloeistof af. Bij ontspanning neemt het kraakbeen weer water, zuurstof en voedingsstoffen op. Daarom is een activiteit waarbij je telkens even belast-ontlast ontzettend goed voor je gewricht. Als je langdurig in dezelfde houding belast of plots een piekbelasting hebt, is de sponswerking van het kraakbeen niet optimaal, maar als je te weinig belast functioneert de sponswerking ook niet goed. Daarom kun je pijn krijgen als je te zwaar belast, maar ook als je een tijdje stil hebt gezeten. Je kraakbeen heeft het dus nodig om, in bepaalde mate, in beweging te zijn. De cellen van het kraakbeen hebben immers voedingsstoffen nodig om zich te kunnen blijven ontwikkelen. Deze voedingsstoffen komen uit het gewrichtsvloeistof en de botten.
Wat kan de fysiotherapeut bij FysioSupport voor je betekenen
Hoewel artrose zelf niet te genezen is, hoef je er niet per se veel klachten door te ervaren. De fysiotherapeut kan jou leren om op een verantwoorde manier te bewegen. Dit doet hij/zij met adviezen en oefeningen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat oefentherapie een belangrijke rol speelt bij het verminderen van de pijn en versoepelen van de gewrichten bij artrosepatiënten. Daarnaast zal de fysiotherapeut u helpen bij het versterken van uw spieren en het verbeteren van uw coördinatie. Hierdoor verhoogt de belastbaarheid en zullen uw gewrichten meer ondersteuning krijgen.
Het GLA:D programma
FysioSupport is in deze regio de enige praktijk die het nieuwe GLA:D programma aanbied! Op verwijzing van uw huisarts of medisch specialist kunt u onder begeleiding aan de slag om minder (pijn)klachten te ervaren.
GLA:D staat voor Good Life with osteoArthritis in Denmark en is een wetenschappelijk bewezen effectief behandelprogramma voor mensen met heup- en/of knieartrose dat ontwikkeld is door onderzoekers van de University of South Denmark. Het programma heeft als doel om uw kwaliteit van leven te verbeteren en een operatie voor een heup- of knieprothese uit te stellen of zelfs te voorkomen. Na het volgen van het programma ervaren patiënten minder pijn, gebruiken minder pijnstillers, zijn ze beter in staat fysieke activiteiten uit te voeren, ervaren een betere kwaliteit van leven en neemt het arbeidsverzuim af.
In het GLA:D programma krijgt u in groepsverband of individueel educatie en uitleg over artrose en volgt u een begeleid oefenprogramma voor zes weken.
Vraagt u zich af of het GLA:D programma iets voor u is? Neem contact met ons op!
Wat kunt u zelf doen?
Het verbeteren van uw algemene gezondheid en uw conditie komt uw gewrichten ook ten goede. Mocht u overgewicht hebben, dan is het belangrijk om te weten dat wetenschap aantoont dat 5% gewichtsverlies al een significante afname van pijn bij knie-artrose geeft. Zowel de fysiotherapeut als een diëtist kunnen u hierbij helpen
Wilt u weten wat u zelf kan doen aan uw klachten? Test uw heup- of knieklachten met de zelftest.