Bezoek ons op facebook!
Bel direct 0485470166 Afspraak maken Hoofdmenu
"Waar een wil is, maakt men de weg"

Koos Bongartz - ten Haaf
(Incomplete dwarslaesie)

Koos Bongartz - ten Haaf
61 jaar
Cuijk

Even voorstellen.

Mijn naam is: Koos Bongartz - ten Haaf. Ik woon in Cuijk en ben getrouwd met Hans Bongartz. Ondertussen werk ik al ruim 40 jaar in het basisonderwijs als leerkracht. Daarnaast heb ik nog andere taken, zoals: lid van het managementteam. Sport is altijd een heel belangrijke hobby voor mij geweest. Ik heb bijna 30 jaar actief gekorfbald en in combinatie trainingen verzorgd en teams begeleid. Vanwege rugklachten ben ik gestopt. Daarna ben ik me gaan uitleven bij Fitland: Fitplan (later Totalfit), fitness en spinning. Wandelen en fietsen waren ook favoriet voor mij. Verder lees ik graag.

Voorgeschiedenis (m.a.w.: waarom heb ik fysiotherapie?)

Op 10-03-2005 ben ik met spoed opgenomen in het CWZ met verlammingsverschijnselen en een bacteriële infectie. Een snelle OK stopte het ontstekingsproces in het ruggenmerg. Helaas was er een halswervel C5 blijvend beschadigd. Aanvankelijk had ik veel uitval van functies (dwarslaesie), ik kon niets en moest in alles geholpen worden. Na 6 weken antibiotica bleek de bacterie nog steeds actief te zijn en beschadigde ook nog de mitralisklep in het hart. Na nog een periode van 6 weken antibiotica was de infectie wel weg. Toen ging ik voor revalidatie naar het SMK, een opname van ongeveer 6 weken, eindelijk weer naar huis en daarna nog 12 maanden 3 keer per week therapie. Uiteindelijk is de diagnose: incomplete dwarslaesie. Ik kan lopen met behulp van handstokken of de rollator.
In de beginperiode vanaf maart 2005 heb ik na een aantal maanden, met tussentijds ook ups en downs, een weg terug gevonden. Veel oefenen met, voor mij van nature, een doorzettingsvermogen om zoveel mogelijk functies terug te krijgen. Het ging hierbij om: fijne motoriek (o.a. schrijven), lopen (met hulpmiddelen), spierkracht, beheersing over blaas en stoelgang, zelfredzaamheid (autorijden vanaf april 2007, fietsen op een driewiel ligfiets, eigen rolstoel). Vanaf augustus 2007 ben ik weer aan het werk in het onderwijs. Van tevoren was ik al 6 maanden therapeutisch aan het werk.
Op 31-07-2011 werd ik nog eens met spoed opgenomen vanwege vermeende longklachten. Maar het bleek een beschadigde hartklep te zijn. Op 31-08-2011 volgde de OK. In verband met de hartoperatie en het herstel had ik te maken met een tijdelijke terugval betreffende het lopen en de therapie. Ik mocht namelijk 9 weken niet lopen met de handstokken of de rollator. De wond op het borstbeen mocht niet belast worden. Noodgedwongen maakte ik ook thuis gebruik van de rolstoel en was ik weer meer aan huis gebonden.
Vanaf 31-10-2011 was ik weer volledig zelfredzaam. Ik kon weer veel oppakken, waar ik mee bezig was. Wat is dat veel waard! Door de hartoperatie en het herstel ben ik toch weer in de ziektewet beland. Na ongeveer 6 maanden heb ik het werken weer therapeutisch opgepakt en op dit moment ben ik weer volledig aan het werk. Ik begeleid kleine groepjes kinderen van de hoogste klassen. Leuk en dankbaar om te doen.
Qua zelfredzaamheid heb ik noodgedwongen mijn driewiel ligfiets moeten verkopen. Het fietsen kostte te veel kracht, wat problemen gaf in mijn onderrug, nek en schouders.
Sinds kort heb ik nu een scootmobiel. Dit is, naast de auto, weer een andere manier van me zelfstandig verplaatsen. Het gaat sneller dan met de fiets en ik kan op meer plaatsen gemakkelijker komen. Een goede stap!

Waarom FysioSupport?

Eind september 2006 was ik uitbehandeld in het SMK. Het traject moest vervolgd worden door fysiotherapie in de 1e lijn. Dit zou voor mij een praktijk moeten zijn, die mij met mijn problematiek kon behandelen. Ik had 2 mogelijkheden: de praktijk bij mij in Cuijk in de wijk op een afstand van 200 m of de praktijk in Fitland op een afstand van 10 km. Ik heb gekozen voor FysioSupport. Waarom? Ik kende Fitland van het gedurende 15 jaar zelf actief sporten. Ik kende de fysiotherapeut Coert Comans van gezicht. Ik heb van hem van tevoren goede telefonische informatie gekregen. Er is een goede overdracht geweest. Leuk detail: Coert was ooit stagiair bij mijn behandelend therapeut in de SMK. Zo klein kan de wereld zijn. FysioSupport heeft uitgebreide oefenmogelijkheden in Fitland. FysioSupport is goed bereikbaar, hoewel de draaideur niet altijd meewerkt. Er waren voor mij duidelijk meer voordelen dan nadelen.

Programma per keer.

Ik kom 2 keer per week , meestal op dinsdag en vrijdag. Coert is dus mijn fysiotherapeut en intussen al ruim 7 jaar.
Mijn programma begint eigenlijk al vanaf de parkeerplaats bij de hoofdingang van Fitland. Ik loop vanaf de auto naar de wachtruimte boven. De start is de behandeling op de bank: passief bewegen van romp en ledematen om de beweeglijkheid te activeren en te onderhouden en het spasme in met name de benen te reduceren. Daarna volgt het rekken van diverse spieren. Regelmatig wordt ook aandacht besteed aan een probleem op dat moment. Na de behandeling begint het actieve oefenprogramma. Op dit moment oefen ik ruim een uur. Alles bij elkaar een behoorlijke tijdsinvestering, maar de moeite waard. Dit eigen programma bestaat nu uit: oefeningen voor de romp, rekoefeningen voor de bovenbenen (in zit, in lig en staand) en heup, buikspieroefeningen, oefeningen voor bovenarmen en schouders en voor de benen in combinatie met de rug en tot slot conditie met de handbike.
Al met al een gevarieerd deel en heel fijn om te doen. Tussendoor is er ook leuk contact met anderen, die aan het oefenen zijn. Voor ik ga, is er soms tijd voor een gezellig praatje met een van de dames van het secretariaat. Als ik dan klaar ben, loop ik weer naar de auto. Voor mij is dit 8 min. lopen en weer een extra oefening.

Wat vind ik van FysioSupport?

Ik ben blij toentertijd deze keuze te hebben gemaakt. Het voelt goed. Ik ben in "goede handen". Ik heb hier mijn draai gevonden. Coert is een goede, ervaren fysiotherapeut. Hij is heel flexibel en vindt altijd wel een oplossing, als er iets in de behandeltijden wat anders loopt dan gepland is. Ik ben dan ook nog nooit met tegenzin gegaan. In de loop van de jaren heb ik ook veel met Coert kunnen bespreken. Je leert elkaar zo goed kennen.
Is Coert er niet, dan wordt een behandeling overgenomen door een collega. Dat is prima geregeld. In zo'n geval heb ik ook wel de mogelijkheid om zelfstandig te kunnen oefenen. Er is dan altijd wel iemand in de buurt , die mij kan helpen om iets klaar te zetten.
Het voelt ook prettig om bij Fitland allerlei mensen tegen te komen: sporters van nu en toen (voor 2005) en medewerkers. Dat biedt vaak mogelijkheden voor een praatje. En dat maakt het ook gezellig.
Ik hoop nog lang te kunnen komen bij FysioSupport. Deze praktijk biedt mij veel uitdaging en kansen om me goed te voelen. Saai is het er nooit!
Voor mij is in mijn hele traject na maart 2005 het volgende belangrijk geweest: "Waar een wil is, is een weg", oftewel: "Waar een wil is, maakt men de weg" (ooit gelezen in De Gelderlander). Jij bent namelijk zelf altijd degene, die het moet doen om verder te komen.

Fysiotherapeut Coert Comans is bij FysioSupport gespecialiseerd in hart-, long- en neurorevalidatie. Tevens is hij klinisch fysiotherapeut. Zijn expertise heeft hij vooral in het Maasziekenhuis opgebouwd waar hij afdelingshoofd van fysiotherapie was.

 FysioSupport helpt mij verder! 

Ontwerp & Realisatie:
Regenmakers Reclamestudio
sitemap | disclaimer
FysioSupport Mill
Hoogveldseweg 1
5451 AA Mill

0485 470166
info@fsfitland.com